joi, 25 iunie 2009

Un pas mic pentru om, si mai mic pentru omenire

La patruzeci de ani de la momentul in care Neil Armstrong a pasit pentru prima oara pe luna, si la zece ani de la ultima misiune lunara fara echipaj, NASA a trimis pe orbita lunii un nou modul de explorare, Lunar Reconnaissance Orbiter(LRO).  
Stau si privesc la fraza scrisa mai sus si ma intreb: ar trebui sa fim entuziasmati? Ar trebui sa fim dezamagiti? Ar trebui sa apreciem evenimentul ca pe un progres? Nu stiu. Ar trebui sa ridicam din umeri si sa privim in ograda vecinilor chinezi, japonezi si indieni, care par sa aiba planuri mai ambitioase decat atat? 
Am mai scris despre asta. Am comparat atunci circumstantele actuale cu cele din anii 50-60, cand cucerirea spatiului avea o miza cu mult mai mare, de natura geopolitica. Insa nici atunci nu am fost in stare sa gasesc un raspuns pentru reducerea masiva, pana la ralanti, a turatiei motoarelor NASA in anii de dupa cucerirea lunii. Luna, din punct de vedere economic, nu este teribil de atractiva pentru Pamant. Nu are rezerve bogate din metalele care ne-ar interesa. Este insa un extraordinar de important cap de pod pentru cucerirea celorlalte planete. O baza lunara, care in viitorul apropiat ar putea fi construita si deservita in mare parte de roboti, ar fi utila pentru experimente in gravitatie redusa, si mai ales ca punct de lansare al viitoarelor nave catre alte puncte din sistemul solar, stiut fiind ca a doua viteza cosmica(cea necesara pentru a lansa un obiect pe o orbita in interiorul sistemului nostru solar) este de 11.2 km/s pe Pamant si de numai 2.4 km/s pe Luna.
Si apoi mai e un factor: firea umana, ambitia si lacomia de care am dat, ca specie, intotdeauna dovada. Cand ni s-a intamplat sa cucerim ceva si sa-l lasam apoi in pace? Niciodata? Suntem fiinte care modeleaza natura dupa chipul si asemanarea lor. Vechiul banc, potrivit caruia rusii, ajungand pe luna, au decis s-o vopseasca in rosu, insa americanii, mai smecheri, au venit pe urma si au scris pe ea “Coca-Cola”, surprinde o realitate general umana: schimbam tot ce atingem. Si atunci cum de am lasat in pace luna? Cum de ne-am bagat capul intre umeri – necajiti de un Congres rau-voitor care nu a vrut sa ne voteze bugetul pe care l-am cerut – si ne-am intors la lansarea de sateliti si construirea unei minuscule statii orbitale din piese de Lego? Zau daca stiu.
Stiu insa ca eu as da orice ca sa ajung acolo, sa ma comport ca un om ce sunt si sa scriu cu calcaiul cizmei de astronaut in praful selenar, triumfator, “Cristi a fost aici”. Cu litere mari, de un metru, ca sa se vada cu telescopul de pe Pamant si sa crape de invidie toti cei care n-au crezut ca asta e posibil.

6 comentarii:

  1. Mda asae. Dar sa stii ca ISS nu e mica nici la propriu nici la figurat.
    In fine poate turismu spatial sa "explodeze" si cuceririle spatiale "materialo-fizice" sa inceapa cu adevatat.
    Oricum eu aveam impresia ca luna este bogata in zacaminte. O sa consult wikipedia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai Vali, principalele resurse minerale de interes pentru noi pe Luna sunt aluminiul si izotopul He3 al heliului. Nu mare lucru... (http://www.geocities.com/ffontain/P4.html)
    Iar ISS are 358 metric cubi spatiu locuibil, si o capacitate maxima de sapte persoane in echipaj(cam cat un avion privat sau un iaht mai mic)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu e corect sa compari asa ISS cu iaht mic etc etc.. Este totusi cea mai mare statie si obiect de pe orbita care a fost vreodata. Da e mica in raport cu un petrolier.. dar ce vrei ,un death star pe orbita :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu contest ca e cea mai mare constructie a noastra din spatiu; contst faptul ca e mare, in raport cu nivelul obisnuit al ambitiilor umane. La patruzeci de ani de la zborul omului pe Luna, te asteptai ca macar biserica catolica sa aiba vreo trei-patru arhi-dioceze in spatiu, sa-i civilizeze pe barbarii cosmici. Ia de pilda descoperirea Australiei, si vezi ce populatie avea colonia patruzeci de ani mai tarziu, in ciuda dificultatii de a ajunge acolo...

    RăspundețiȘtergere
  5. a ok, pai sa construim cea mai mare puscarie pe Luna. ce zici ?
    toata lumea ar pune bani, ca sa scape de hoti, si colonizam si luna :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. :))
    Sa vad cine mai evadeaza de acolo in containerul cu rufe murdare!

    RăspundețiȘtergere