luni, 6 aprilie 2009

Povestea porcului

Va mai amintiti bancurile cu albanezi, de care radeam cu totii pe vremea lui Ceausescu? Gen “Albania in razboi, flota albaneza raporteaza pierderi grele. Motivul? S-a rupt o vasla.” Sau “Cum distrugi un crucisator albanez? Raspuns: Il bagi in apa.” Sau “De ce e criza de elastic in Albania? Raspuns: Se pregatesc sa-si lanseze primul satelit.” Mult misto mai faceam noi de Albania, sau, ca veni vorba, de Coreea de Nord. Locuitori ai unei tari sarace, persiflam si noi pe cineva mai amarat decat noi, tot asa cum un copil batjocoreste cu rautate inconstienta pe un alt copil mai mic de statura, sau mai gras, sau mai prost imbracat decat el. Priveam la televizor filme nord-coreene, in care, atunci cand Kim Ir Sen se zarea la orizont, oamenii cadeau la pamant, orbiti de stralucirea lui, ori altele in care tinere fete cantau in incinta caminului cultural “Nu vreau sa ma marit; Tractorista vreau sa fiu, si nevasta mai tarziu”, si radeam de ne prapadeam , fiindca, fireste, barna din ochiul altuia este mult mai usor de observat.
Care-i legatura cu prefectura? veti intreba. Pai uite, nord-coreenii tocmai si-au lansat primul satelit “pe orbita”. De ce ghilimele? Fiindca observatori americani si sud-coreeni raporteaza ca racheta purtatoare n-ar fi atins orbita si ca s-ar fi prabusit, cu tot cu incarcatura, in Pacific si in Marea Japoniei. Treaba asta i-a pus serios de tot pe jar pe americani, sud-coreeni si japonezi, care sustin ca regimul de la Phenian ar incerca de fapt sa testeze rachete balistice cu raza lunga de actiune, capabile sa plaseze o incarcatura nucleara, de pilda, pe coasta vestica a SUA. (Ca sa vedeti cam care e starea de spirit a americanilor in legatura cu asta, va recomand sa cititi comentariile cititorilor de la http://news.slashdot.org/article.pl?sid=09/04/05/0412228&from=rss ) Ce se aude insa in Coreea de Nord? Fireste, ca lansarea a fost un succes, satelitul este pe orbita si transmite de-acolo cantece patriotice. Numesc ei asta “rezultatele stralucitoare atinse in urma eforturilor de a avansa stiinta si tehnologia patriei la un nivel superior”. O asemenea mostra de limbaj de lemn mi-a inviorat neuronii mai ceva decat madlenele lui Proust si m-a trimis inapoi in epoca lui Ceausescu, cand circula urmatorul banc, de data aceasta auto-persiflant: “Cica la o ferma undeva la tara fata o scroafa un purcel. Ingrijitorul isi da seama ca nu poate sa-i raporteze directorului CAP-ului asa rusine, si atunci o mai drege oleaca, spunandu-i ca scroafa a fatat trei purcei. Directorul are de raportat la judet, si se gandeste ca ar da bine sa umfle putin cifra, asa ca purceii devin cinci. Secretarul de la judet, o ambitios, miroase oportunitatea si raporteaza mai sus, la minister ca scroafa cu pricina a fatat zece purcei. Ministrul, impresionat, hotaraste ca daca tot ii prezinta lui Nea Nicu asa un eveniment, macar s-o faca cu clasa: in satul cutare, scroafa cutare, mama eroina, a fatat douazeci de purcei. Nea Nicu aude vestea, zambeste, da din cap si zice: Iata, tovarasi si pretini, rezultatele unei agriculturi stiintifice! Sa trimitem un purcel la export, iar restul dati-i la populatie.”
Mi se pare ca bancul asta se aplica foarte bine chestiunii cu “satelitul“ coreean. Intr-o tara izolata politic si economic, tinta a tuturor embargourilor posibile, megalomania presedintelui Kim Jong Il isi fixeaza ca tinta, dupa cel mai mare palat, cel mai lat bulevard, cea mai mare armata aflata pe picior de razboi, sa aiba tara si un program spatial. Smecheria insa cu stiinta secolului XXI este ca nu mai poate fi facuta in camaruta de acasa, inarmat cu un creion, un compas si un mar, ca pe vremea lui Newton, si nici macar pe Internet nu gasesti suficienta informatie ca sa calculezi traiectoria si parametrii unei rachete capabile sa ajunga pe orbita geostationara; nu, iti trebuie un laborator bine dotat, calculatoare si comunitate stiintifica. In absenta tuturor acestor factori cei mai de seama specialisti ai tarii se strang in jurul scroafei, poate-poate o fata o racheta viabila care sa poata ajunge pe orbita/pe coasta americana. Insa la porci e invers decat la capre, daca scroafa sare masa, purcica nu e in stare sa sara nici macar olita de noapte, asa ca racheta in trei trepte(nu m-ar mira ca specialistii americani, care pun pariu ca la ora asta patruleaza in disperare prin Pacific incercand sa stranga resturile rachetei si sa inteleaga daca intr-adevar a fost vorba despre un satelit, sa gaseasca piese imbinate cu super-glue) a ratat cu putin Japonia si a cazut in ocean. Fireste, esecul nu este o optiune si populatia n-ar putea suporta socul unei asemenea vesti, astfel incat lansarea este raportata drept un succes, iar purcelului, pardon, satelitului, i se rezerva destinul glorios de a transmite cantece patriotice in care este slavit Conducatorul. Gata cu foametea in Coreea! Acum, ca un purcel a fost trimis la export, restul i-au ramas populatiei. :)

12 comentarii:

  1. Bine, lansatori de rachete nu suntem. Porcari de exceptie nici atat. Totusi ce suntem?
    Am urmarit zilele trecute o emisiune despre brandul de tara in care Ilie Nastase si Marius Florea Vizante s-au pus de acord ca nu avem nici cea mai buna mancare, nici cele mai bune peisaje si nici ospitalieri nu suntem. Cica am avea femei frumoase, dar cum am putea face din asta un brand de tara? "Avem femei frumoase, veniti sa..."
    Tot Vizante a venit si cu o premiza buna - sa nu ne mai incapatanam sa construim brandul de la ideea ca suntem cei mai tari/buni/mari.

    PS: Pentru conformism... In emisiune a fost invitata si Nicoleta Luciu, care este de parere ca si mancarea, si peisajele, si femeile sunt "ca la noi la nimenea".

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce amintiri, mai ales filmele unde actiunea se desfasura la C.A.P-ul din comunua Vintzu de jos.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Sorin: Bai, daca Nicoleta Luciu zice... Gata, s-a incheiat discutia! :)
    E complicat sa creezi un brand de tara... stiu ca acum cateva saptamani Cotidianul le propusese cititorilor sa vina cu idei, si marea lor majoritate erau la misto. O problema ar fi ca noi am uitat sa mai credem in virtutile tarii noastre.
    Apoi deseori brandul rasare de unde nu te astepti - in Anglia polonezii sunt cunoscuti drept buni electricieni :) (daca nu ma insel, Polonia a avut de-a lungul timpului peste zece laureati ai premiului Nobel)
    Daca ar fi sa primesc mana libera pentru alcatuirea unui brand pentru Romania, cred ca as merge pe vinuri si etno-turism...

    @Vali: intotdeauna inginerul agronom avea o aventura cu doctorita din sat :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce ma enervati!
    Eu unde eram cand se facea misto de albanezi :) Nu stiu nimic, nici de elastice, nici de vasle, of, of, cate am pierdut! Nici macar nu ma interesa povestea porcului (in afara de aia a lui Creanga) caci aveam porc la tara :)
    Nu mai tin minte ce cantau nord coreeni, tot ce stiu era ca se creea un ansamblu cultural ad-hoc si se adunau pe dealuri, pe pajisti, in campul de orez si cantauuu :) Toti, in formatie, civilizat. A, si tin minte tenesi din panza cu talpa din panusi de porumb. Cam atata.
    In schimb, ca sa ne intoarcem la oile noastre, despre romani sunt multe de zis. Cum adica ce suntem? Suntem nascuti poeti, suntem critici de exceptie cand e vorba de altii (dovada doza de azi), suntem onesti pana la lacrimi (ale altora). Adica nu conteaza ca jignesti omul, noi vom fi intotdeauna de partea adevarului si ii vom spune in fata celui care incearca sa slabeasca ce gras s-a facut, unei femei complexate de un ten defectuos ca daca ar aduna toate cosurile ar face un colier bun de grumajii vacii si vom intreba intotdeauna, cu politete, orice persoana trecuta de 50 de ani si calatoreste cu autobuzul sau sta la coada la farmacie, de ce mai se straduie si nu sta naibii acasa ca s-ar putea sa treaca moartea cu condica. Totul in numele adevarului!
    De asemenea, suntem campioni ai mistificarii si avem un instinct de conservare turnat in bronz. Suntem cei mai inteligenti oameni ai planetei, dar invidia tuturor celorlalte state ne pune constant bete in roate (de ce creteti ca Nichita Stanescu n-a cucerit Premiul Nobel sau Paulescu nu figureaza ca descoperitor al insulinei?). Cum poate fi altfel cand insusi marele Zamolxe si-a stabilit resedinta in muntii Carpati si nu pe muntele Olimp? Cum putem sa nu fim speciali cand ne aflam intr-un paradis geografic cu munti, mare si Dunarea albastra? Care, culmea, tocmai aici si-a gasit sa-si sfarseasca drumetia europeana! Sigur e un semn!
    Probabil ca suntem si pedagogii planetei, iar metodele noastre de educatie cele mai bune din lume. Binecunoscuta "cu o floare nu se face primavara", amenintarea duioase: "daca nu inveti te ia mama dracu", toate sunt de fapt niste subtilitati pedagogice de mare finete, menite sa ambitioneze omul si sa-l propulseze in elita planetara. Se mai indoieste cineva ca suntem destepti cu atatia olimpici premiati la concursuri internationale? Cat despre cei care nu trec nici bacul, minciuni, denigrari imperialiste!
    Si inca una la care suntem buni, poate cei mai buni, e vorba muuulta! In fiece seara talk show-uri, analize, discutii, nefinalizate, dar si maine e o zi, si tot asa ca am intepenit pe tastatura. Aia de la emisiunea aia habar n-aveau. Uite la cate ne pricepem! Zi-le Nicoleto, yo girl!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cristina: Ohoho, asta-i un adevarat articol!... Sincer sa fiu ma asteptam ca discutia sa avanseze in directia asta cand am scris "Romania noastra si Romania lor", acum cateva zile, insa e bine si asa.
    In realitate nici macar caracteristica asta de "pol al desteptaciunii", corn al abundentei, taram al viselor devenite realitate nu este specifica Romaniei, ci, in definitiv este unul din cele mai vechi trucuri din cartea totalitarismului, oriunde al creste el. Fiindca nu poti lupta cu realitatile performante de peste granita decat cu mistificari puternice. Aceste realitati trebuie intai deformate, apoi negate, in paralel cu exacerbarea propriilor calitati. In acest sens orice regim totalitar este o casa a oglinzilor deformante, si nimic nu este asa cum pare. Exemplu nostim de deformare a realitatii in scopuri nationaliste: pe vremea Uniunii Sovietice se vorbea despre filosoful rus Kant - de ce? pentru ca se nascuse in Konigsberg, in prezent pe teritoriul Rusiei si numit Kaliningrad.
    Dar ce ma intriga mai mult din acest mecanism este rezultatul unei asemenea educatii, faptul ca, atunci cand regimul totalitar actioneaza in limite rezonabile(si mai devreme sau mai tarziu orice regim totalitar deraiaza) el genereaza o constiinta national puternica, si derivat din aceasta, ambitii si autodepasire.
    Prin opozitie, actuala stare de lucruri din Romania nu da romanilor aproape nici un motiv de mandrie, nici un motiv pentru care sa se laude, sa se simta inspirati in a crea un brand de tara etc. Nici un sentiment de apartenenta, si asta e cel mai trist.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum, Jiji si Base' nu iti dau sentiment de mindrie ? :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cristi, n-am zis nimic la articolul despre Romania pentru n-aveam nimic de adaugat, ai zis tot ce era de zis. Am incercat, totusi, sa explic de ce iubesc Romania (caci o iubesc cu toate bubele ei), dar mi s-a parut prea patetic si-am clasat articolul pentru eternitate. Cand o sa ma mai indoiesc ce desteapta sunt o sa-l recitesc si-o sa-mi revin :)) Citesc si plang :)
    Plus, ca discutia era numai despre Romania si nu despre romani! Romania e a noastra (sunt sigura,, a zis-o Stefan cel Mare :), in schimb pe toti romanii n-am cum sa-i iubesc, regret. Tot ce-i iert Romaniei nu tolerez unora de-alde Jiji, par exemplu, alt articol la care n-am intervenit ca nu-mi pierd nici o secunda din viata cu individul.
    Oricum, discutiile noastre sunt si ele ca ale unora ce studiaza gandacul prin microscop. Vorba aia, am cedat si-am ales sa plecam, iar acum ca nu mai mancam salam cu soia ci carnat de cangur sau coada de raton, niste imbuibati care va sa zica, ii comentam pe-aia de peste gard :))
    Vezi daca in Queensland nu se intampla nimic? Ai timp de Jiji :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Bietu' Jiji, ce mai sughita acum!... A devenit banditul simpatic, care isi face singur dreptate si poarta o lupta inegala cu statul care nu-l iubeste! :) Banuiesc ca exista deja manele dedicate lui, asteptam versiunea baladesca...

    RăspundețiȘtergere
  9. Ca sa fim mai precisi, am si gasit maneaua in cauza: http://www.lacaterinca.com/2008/05/26/maneaua-lui-becali-super-hit-ul-manelistilor/
    Bineinteles, mi-ar fi rusine sa va recomand s-o ascultati, este alegerea voastra... :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. Prefer sa o ascult pe Shenaia, decit despre Jiji.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Cristina: Imi vine greu sa iubesc Romania cata vreme nu iubesc romanii, la fel cum imi vine greu sa caut identitatea unei tari dincolo de identitatea locuitorilor sai.
    Probabil ca va trebui sa stau destul de multa vreme in afara tarii ca sa incep sa cern amintirile neplacute si sa ma las prada unei melancolii nemeritate. Cine stie, poate ca la momentul respectiv o sa pot vorbi despre neajunsurile de aici cu aceeasi detasare cu care vorbesc acum despre profa de fizica, sau cu care altii vorbesc despre armata, la multi ani dupa ce au terminat-o.

    @Cristi: Turismul romanesc este de cele mai multe ori un tun. "Veniti la noi! O sa va jupuim de bani, pentru ca stim ca a doua oara nu o sa mai veniti". Cat despre etno-turism... ma intreb de cate ori poate merge la apa ulciorul cu "patina autentica", Dracula si aerul curat. Vinurile? Poate ca da. Dar as concesiona podgoriile cu vin bun si potential turistic unor gospodari francezi/californieni sau chiar nemti.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Sorin: 1. Nu toti aleg, dupa ceva ani petrecuti afara, sa filtreze amintirile despre tara. Pentru mine, personal, cele rele sunt la fel de vii ca atunci cand am plecat, si, legat de faptul ca n-am plecat "de rau", cele bune. Dovada - continui sa critic in scris si sa-mi fie dor de tara.
    2. Am zis etno-turism. Nu Dracula. Nu. Nu. Nu.
    3. Cotnari-ul, daca nu ma insel, are administrator australian :)

    RăspundețiȘtergere