Privind cateva fotografii care ii infatisau pe refugiatii pakistanezi luand cu asalt trenurile si autobuzele mintea mi-a fugit, sloboda, catre o excursie petrecuta acum vreo zece ani. Mersesem cu ceva prieteni la munte la schi, si in Predeal si in Azuga aproape ca nu ramasese un metru patrat de partie pe care, cel putin eu, sa nu fi luat o cazatura. Nu stiu cum schiati voi, insa eu sunt un adevarat Alberto Tumba si periodic sunt irezistibil atras de locurile cu energie potentiala minima. In fine, am oase tari si constitutie rezistenta, asa ca la sfarsitul weekendului ma tineam inca pe picioare, cu conditia sa nu bata vantul prea tare. Si in acest moment am facut prima greseala, anume manati de lene nu ne-am mai intors in Predeal sa luam de-acolo trenul spre Bucuresti, ci l-am asteptat in Sinaia. Sa iei trenul intr-o duminica dupa-amiaza din Sinaia, ce inconstienta!... In primul rand ca din puhoiul de oameni de pe peron mai putin de jumatate au reusit sa atinga macar trenul. In fine, experienta de la metrou si-a spus cuvantul si m-am aflat printre cei putini care chiar au reusit sa intre in compartimentul personalului. Cu o fesa presata de un stalp, am purces la a-mi inspecta spatiul vital, care arata cam asa: deasupra capului, in conditiile in care stateam cocosat, o pereche de schiuri cu claparii atarnati in jos, mirositori, defineau orizontul, in stanga si dedesubt o adolescenta infricosata tinand in brate o chitara, in dreapta si diagonal un tanar care juca septica cu alti trei norocosi ingramaditi de-a valma pe aceeasi bancheta, intre picioare, obligandu-ma sa stau cracanat, o canistra cu vin din care pomenitul tanar se alimenta periodic, in spate contact dur cu cateva picioare, funduri, spinari, iar in dreptul umerilor si al capului o retea deasa de brate agatate cu forta disperarii de barele de sus ale trenului. Cand si cand trenul mai punea cate-o frana si atunci masa compacta de maini, picioare, piepturi, capete se urnea ca o maree in directia de mers, lin, nu cu violenta, amortizata de nefericitii care isi cautasera loc langa capatul dinspre locomotiva al vagonului, si ale caror cutii toracice se aplatizau lejer intre masa cumulata a celorlalti si peretele rezistent de metal. Frigul disparuse, inlocuit de caldura animala a cateva sute de respiratii, haine ude, sosete transpirate. Nu pot sa spun ca ma simteam rau, fiindca de fapt ma simteam mizerabil. Carnea picioarelor, fragezita de la atatea cazaturi, ma durea incontinuu. Mainile, alungite de efortul incapatanat de a ma mentine pe loc, amenintau sa se transforme in gelatina, si cu fiecare minut ma simteam mai apasat de greutatea mea si a celorlalti catre fata de dedesubt.
Bineinteles, la un moment dat, unui copil i s-a facut rau. Chiar la capatul compartimentului, acolo unde incepe holul. Cu prezenta de spirit si autoritate de general bunica micutului a inceput sa tipe “Oameni buni, deschideti cabina conductorului ca sa pun copilul asta sa stea jos”. Oamenii, care pana in acel moment se presasera mai mult sau mai putin delicat de usa incuiata a cabinei, au inceput sa se miste. Mareea a unduit o data, de doua ori, iar cand a impins a treia oara in usa, a smuls-o pur si simplu din balamale. Victorioasa, mam’ mare a dat copilul din mana in mana, pe deasupra capetelor, catre cabina, apoi a pasit si ea, mai stalcindu-si un cot, mai presandu-si o coasta, printre oameni, pana ce a ajuns in micuta cabina. Bineinteles, in urma ei, alta duzina de calatori a facut un pas inainte, pana ce au ajuns sa stea infipti pe jumatate in cadrul usii, respirand cu nesat aerul incomparabil mai curat din cabina.
Cand am ajuns in Gara de Nord m-am jurat sa nu mai calc pe la munte cat oi trai. Juramant pe care l-am incalcat de nenumarate ori, ca fire slaba sunt si eu. Insa un lucru tot am invatat – sa nu ma mai intorc cu trenul duminica seara – si pe asta l-am respectat cu sfintenie. Pana la urma insa, cand imi amintesc de ziua cu pricina, un zambet larg mi se intinde pe toata fata.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ca de obicei, un articol reusit. Dar parca nu e complet fara un comentariu de la Cristina.
RăspundețiȘtergere@Cristina: Unde esti? Promisesei ca te pui pe comentat, inclusiv pe articolele din trecut.
Ce de nostalgii imi trezeste si mie articolul asta :) Intai, imi amintesc de poantele lui nea Marin in care se facea mereu trimitere la umilintele perpetue la care erau supusi calatorii in preajma sarbatorilor de iarna (parca ar fi fost trenul de cauciuc, ca altfel nu-mi inchipui cum de incapuram atatia :)); de ce nu mai stati acasa - comentariul unui calator suparat, nici in ajunul anului nou nu va mai potoliti, la care raspunsul logic urmeaza: dar mata de ce nu stai acasa :)); sunt amintite damijene :), curcani (celebrul Bismark), inghesuieli de pomina in care trebuia sa bagi mana in buzunarul vecinului pentru a scoate cate un bilet, atentate la pudoare ( Marine, asta nu ma lasa-n pace, zice Veta. Ui, Doamne ia-ma, care, fa? :))) Nu va suparati, zice omu', am bagat si eu mainile in broboada la dumneaei ca sa le mai incalzesc o tara. Uite, daca vreti, va dau un pol. Mai, nene, tine-ti polul si cumpara-ti manusi, auzi, ca daca nu te incalzesc eu de-ti bate coliva-n piept :)); apoi episoadele cu Suca ce printr-o minune Dumnezeiasca ajunsese la capatul vagonului, dar nu mai putea veni indarat caci il bateau aia de-i muscase). Ei, amintiri!
RăspundețiȘtergereRevenind la intamplari personale sau povestite, doua imi vin in forta in minte. Una, la care am asistat personal, tot pe vremea raposatului, se petrecea in Gara de Nord din Bucuresti. Un accelerat Bucuresti-Iasi, absolut plin, cu calatori agatati si de trepte, se pune in miscare. In urma trenului alergau niste cetatene si cetateni (absolut inutil, trenul prinsese ceva viteza), incarcati cu papornite, geamantane din piele, iar unul din ei agitand o covata din plastic. Vreau sa spun ca o sa-mi amintesc toata viata albia aia din plastic alb, agitata deasupra capului ca si cum ar fi vrut s-o azvarle-n tren (mai bine raman eu aici decat albia) comparativ cu trenul incarcat pana la refuz. Chiar daca ar fi reusit sa se urce pe vreo treapta a vreunui vagon cum ar fi putut sa sustina si albia, mai ales la viteza cu care ar fi circulat trenul? Va ramane un mister de nepatruns, caci albia a ramas la Bucuresti, vaduvind Iasul de prezenta sa inedita!
Si a doua intamplare povestita de mama personala. Pe vremea cand nu era maritata, dar locuia in Bucuresti, ia hotararea sa faca o vizita in orasul natal. Asa ca, impreuna cu sora ei se indreapta spre gara. Nenorocirea face ca vizita sa fie programata de un intai mai muncitoresc si, firesc, trenul sa fie plin pana la refuz. Ele doua nu mai au loc in tren, dar se urca, increzatoare, pe scara vagonului (nici dupa atata timp nu-si imagineaza cum a putut face asa o prostie - ale tineretii valuri). Tinerele, cochete, cu fusta scurta, cum se purta in deceniul al saselea si cizme inalte, din plastic :), nimeresc - ceasul-rau- in capatul vagonului in care era toaleta. Inutil sa spun ca a fost ca-n bancul: ce aia a ma-sii, ploua din senin :))))
Dar sunt frumoase, pana la urma amintirile astea, chiar ne fac sa radem, desi atunci, probabil, ai fi rupt pisica-n doua :)
A, mi-a placut "cu experienta dobandita in metroul bucurestean" :) Eu aveam experienta la autobuze, bateam toate babele la locul pe scaun :)) Olimpica, parol!
Sorin, tocmai scriam, ha, ha :)
RăspundețiȘtergereSi am mai scris si-n urma, nu peste tot, ce am eu cu Israelul si cruciadele? Mie-mi plac mioritele :))
Asa mai merge :))
RăspundețiȘtergereCare va sa zica veti scrie numai atunci cand fac referire la experiente personale, sau, daca se poate, comune... Bine ca nu m-am apucat sa scriu un blog SF, ca atunci ar fi fost uscaciune totala :) Sa incerc deci sa ma situez mai des in patrulaterul Patarlagele-Cucuieti-Berceni-Balta Alba ;)
RăspundețiȘtergereDaca n-avem imaginatie, mai, ce sa facem :) Astia-s sunt cititorii, coboara-te si tu la nivelul dumnealor :)
RăspundețiȘtergereSe pare ca problema nu este de imaginatie ci de identificare cu subiectul. Nu glumesc si nu acuz, este doar vorba despre gama de subiecte cu cea mai mare priza. Asta fiind un blog si nu o intreprindere comerciala, inseamna ca voi continua sa public si chestiuni care va gadila mai putin interesul dar mi-l gadila mie :)
RăspundețiȘtergereAstea fiind zise, sunt mandru de cititorii si mai ales de comentatorii pe care-i am!
Uite cum vad eu lucrurile: Comentez aici fiindca-mi place cum scrii, asta-i evident. Daca-ai observat eu nu prea pot sa scriu serios, trebuie sa fie ceva cu ton glumet, iar balcanismele imi ofera terenul fertil pentru asta. Trebuie sa fiu si-n dispozitia necesara, sa nu-mi fie lene, oho, cate mai sunt. Exista, de asemenea subiecte la care nu ma pricep deloc, altele despre care n-am nici o parere si, in plus, mai dau sansa si altora sa se afirme ca comentatori :)
RăspundețiȘtergereDar e normal sa scrii numai despre ce-ti place tie, doar e blogul tau si nu esti Agatha Christie sa ne intretii aici cu povesti care nu-ti fac intotdeauna placere. Asta-i opinia mea, mi s-a parut ca esti un pic suparat si de-asta am explicat mai pe larg, caci nu pot mai pe scurt :) Indiferent despre ce scrii insa, modul tau de scriere e pe gustul meu si voi continua sa te citesc in continuare. A, si sa comentez acolo unde pot (din experienta personala mai ales).
Vedem lucrurile la fel :)
RăspundețiȘtergereCa sa o parafrazez pe Mrs. Lovett, "We'll take the customers that we can get". Sper doar sa nu ne mananci cu fulgi cu tot :))
RăspundețiȘtergereE normal sa ne dam cu parerea cu precadere acolo unde avem oaresce idee, si este la fel de normal sa nu avem intotdeauna habar despre subiectul pe care il abordezi. Nici nu cred ca ar fi la fel de interezant blogul daca ai adopta un stil comercial.
Spuneam doar ca articolele tale capata un plus neasteptat de valoare prin comentariile Cristinei. Este doar un alt caz in care ansamblul depaseste suma partilor, asemeni Stapanului (Belelelor) sau Tarafului (Ciocarlia) :D
Hai mai, vorbesti de parca am incerca vreodata sa ne adaptam la lumea in care traim!... In realitate cel mai adesea adaptam lumea la ideile noastre, ceea ce ne ofera perfecta legitimitate de a emite pareri in legatura cu orice :)))
RăspundețiȘtergereBai lasa filozofiile. :-)
RăspundețiȘtergerePoate faci un post odata despre civ :-)
Aha! De aceea oamenii nu se schimba! Pentru ca fiecare adapteaza lumea la propria persoana! Dar atunci care este numitorul comun care ne face manevrabili de catre altii? Dorintele si orgoliile? Daca-i p'asa nu mi se pare corect.
RăspundețiȘtergereRevenind la subiect, experienta mea nu este atat de aglometata, pe cat este de absurda. Venind de pe munte, cu picioarele zdrelite, cu nervii in pioneze dupa o noapte dormita iepureste din cauza unor fosnituri bizare din apropierea cortului, ne-am suit in tren spre Bucuresti de la Resita. La Drobeta in compartiment s-a suit un nene beat crita cu cate o sticla de vodca in fiecare mana. Putea de traznea a diverse lichide, iar dupa doua'j'de minute de leganat omul si-a revarsat stomacul pe podea si a adormit. Cu greu am gasit 2 locuri unul langa altul, insa ghinion, vine controlorul si ne spune ca nu acolo sunt locurile noastre, ca trebuie sa ne mutam pe locurile noastre. Degeaba ii explicam ca nu putem sta in mirosul si zeama respectiva, ca nu intelege si ne da afara. Stam pe hol, dar nici asta nu il multumeste. Vine cu politistul dupa el care ne spune ca ne da jos la prima statie daca nu intram in vagon si ocupam holul degeaba. Nu ne venea sa credem, mai ramanea sa patrulam in susul si in josul trenului timp de 3 ore pana in Bucuresti. Mai ca ii vedeam punandu-ne mopul in mana sa curatand compartimentul. Oricum, toti calatorii din vagon se uitau la noi si nimeni nu zicea nimic. Dar si cand au exagerat si au pus mana pe bagajele noastre, atat ne-a trebuit. Mai ca ne-am luat la bataie cu aia acolo. Pana la urma am apelat la bunavointa unui nene sa ne imprumute mobilul contra a 30 lei vechi si vazand aia ca nu mai e de saga au lasat-o moale. Au zis ca se duc sa stea de vorba cu calatorul turmentat sa curete compartimentul, dupa care suntem invitati sa ne asezam la locurile noastre. Drept sfidare ne-am dus si ne-am asezat la clasa 1, de unde nu ne-a mai deranjat nimeni tot drumul. Dar oricum, toata relaxarea acumulata in concediul respectiv s-a dus pe apa sambetii in acele 3 ore.
Misto!... Imi aminteste de o calatorie oarecum asemanatoare cu trenul de la Arad spre Bucuresti... trecand noi prin Valea Jiului s-au urcat in compartiment cu noi doi mineri care au inceput prin a manca cel mai ieftin salam existent atunci pe piata, un doi de soia cu usturoi, care trasnea de la o posta. Dupa ce si-au pus ghiozdanele la cale s-au apucat sa-si trateze ficatul cu niste sticle de rom. N-am zis nimic fiindca deh, ei mineri, noi intelectuali... nu suna prea bine :) Eram noi - trei prieteni - plus o femeie tanara asezata vizavi, la fereastra. N-a durat prea mult pana au adormit, si la primul viraj s-au petrecut urmatoarele: sticlele(trei) de rom goale, asezate pe podea, s-au rasturnat(si s-au rostogolit ba la stanga, ba la dreapta, ore intregi), si minerul numarul unu a cazut cu capul in poala minerului numarul doi, care a cazut cu capul in poala bietei femei. Doua secunde mai tarziu tanara si-a revenit oarecum, fiindca a inceput sa tipe, a sarit de pe scaun, si-a inhatat bagajul si dusa a fost din compartiment!... Inutil sa spun ca nici unul din mineri nu s-a trezit...
RăspundețiȘtergere