miercuri, 20 mai 2009

Lantul slabiciunilor

Totul a inceput acum doua zile, cand mana neinspirata sau poate soarta dusmanoasa m-a facut sa sterg din greseala vreo douazeci de poze de pe camera foto, fara sa fi apucat sa le copiez pe PC. Dupa o mica injuratura suculenta mi-am recapatat calmul si am pornit sa caut pe Internet aplicatii in stare sa restaureze fisiere sterse de pe carduri de memorie. Am gasit chiar aplicatia perfecta… doar ca, fiind o versiune de evaluare, afisa doar in miniatura pozele sterse, fara sa le salveze. Din nou, nu mi-am pierdut cumpatul, si am dat fuguta la Astalavista ca sa caut un crack pentru aplicatia incapatanata. Am gasit nu unul, ci zece, insa majoritatea erau virusate si le-am sters imediat ce am descoperit asta, inainte de a le rula. In sfarsit, crack-ul potrivit la locul potrivit, aplicatia s-a inregistrat si mi-am putut salva pozele.
Dar cu ce pret!… Am pe desktop doua firewall-uri, un antivirus si doua aplicatii antispyware, si troianul mic, mic de tot ascuns in ultimul crack le-a pacalit pe toate! Primul lucru pe care l-a facut a fost sa infecteze antivirusul, AVG-ul. Apoi a inceput sa ma ameteasca deschizandu-mi pagini de web despre medicamente ieftine online. Mirosindu-mi urat, am dat o scanare cu AVG-ul, si acesta a inceput sa descopere fisiere virusate(sau troienite J), fiind insa incapabil sa le vindece sau sa le bage in carantina. In acea clipa am deconectat desktop-ul de la retea, ca sa previn ceva mai rau. A urmat SpyBot-ul, apoi AdAware, care au reusit sa mai vindece cate ceva, insa infectia continua sa se propage. De pe laptop am descarcat un antivirus despre care citisem ca poate rula de pe un card de memorie(ClamWin), l-am copiat pe un SD card, am mutat cheia cardului pe pozitia “Locked” (ce sa mai, planul perfect!) si l-am conectat la desktop, ca sa scanez. Ghici ce? Nu stiu la alte marci de SD carduri, insa la SanDisk-ul meu cheia nu face ABSOLUT NIMIC!!! Poti scrie pe card fara nici o problema!… Insa in acel moment inca nu aflasem asta… Am dat sa pornesc ClamWin-ul, si idiotul naibii imi spune : “semnaturile n-au fost descarcate de pe Internet”. Iteratie suplimentara: deprotejez card-ul, il conectez la laptop, descarc pe el semnaturile… si in acel moment AVG-ul de pe laptop sare de sapte coti si-mi zice fioros ca am un fisier virusat. Intr-adevar, cand ma uit pe card, in radacina gasesc un fisier executabil care nu fusese acolo inainte!…
Asa ca in acest moment reinstalez Windows-ul pe desktop, inca ma lupt sa salvez laptop-ul, si scriu blogul, aceasta palida expresie a frustrarii mele, de pe un al treilea calculator. 
Tineti-mi pumnii, altfel maine o sa postez de pe telefonul mobil, si doza o sa sune cam asa: “Astz mam gandit sa scr ceva dspr camp el din Ro. Camp el din Ro…” 

5 comentarii:

  1. E si trist si haios.
    Undeva in spatele mintii un neuron ridica timid o dendrita si intreaba de ce nu ai vrut sa platesti pentru softul respectiv. Un neuron ceva mai rebel (poarta o bandana) intreaba la randul lui de ce ar trebui sa platesti pentru asa ceva. Oare nu ar trebui ca producatorul cardului de memorie sa puna la dispozitie gratuit un astfel de program?

    Pana la urma, ce am invatat din povestea asta?
    Cristina, ai legatura :)

    RăspundețiȘtergere
  2. vrajeli, dami si mie cracku si programu daca tot teai chinuit si ai pierdut timpu :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca user veteran de calculatoare, una din placerile mele este sa nu astept. Daca am pierdut pozele cu pricina vreau sa le recuperez in urmatoarea jumatate de ora, daca se poate. Daca nu, nu mai pot folosi cardul respectiv pe camera caci altfel as spurascrie fisierele cu pricina, si, fiind el un CompactFlash, nici nu mai am altul. Si atunci - nu zic ca ar fi solutia etica! - caut repede un crack si-mi fac treaba, decat sa trec printr-un proces de inregistrare, asteptare a mailului cu serialul etc.
    In plus e putin bizar ca astfel de aplicatii nu sunt gratuite. O aplicatie generica de Windows undelete a reusit sa recupereze fisierele, insa nu sa le refaca header-ele, ceea ce o face complet inutila in cazul asta.
    Ce am invatat? Ca e oricand bine sa-ti tii aproape un kit de Windows :))

    RăspundețiȘtergere
  4. M-am amuzat copios pentru ritmul in care este scrisa! Nu are legatura cu capra :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu ma amuzam prea mult in clipa aia... :)

    RăspundețiȘtergere