vineri, 15 mai 2009

Gugăl

Intr-o zi tipica folosesc Google ca sa caut ceva pe web de, sa zicem, zece ori. Intr-o saptamana tipica folosesc Google Maps macar o data ca sa identific o adresa. Cel putin o data pe luna folosesc Google Earth ca sa identific locul viitoarei vacante de vis(se pare ca mai am destul de asteptat!) Gmail-ul este una dintre cele trei adrese principale de mail pe care le folosesc, drept care il accesez de cel putin douazeci de ori pe zi. Cel putin o data pe saptamana privesc macar un clip pe YouTube(in general primesc un link si sfarsesc prin a viziona patru-cinci filmulete) Ocazional folosesc StreetView ca sa-mi improspatez memoria cu privire la unele cartiere. Pe vremea cand scriam ultimul roman experimental de pe Imprudent.ro am folosit Google Documents ca sa nu mai trimitem romanul ca atasament de la mine la Sorin si inapoi. Si ghici cine imi face hosting la blog!... Mi-am instalat si acasa, si la birou Chrome, insa nu m-a castigat inca, il folosesc numai ocazional. Am rezistat la Google Toolbar numai din principiu, din cauza ca prea multe aplicatii incearca in ziua de azi sa-l instaleze pe sest. Iar cu asta, am ajuns la problema de fond.
Cand Microsoft a penetrat piata cu primele lor produse, precum MS-DOS sau Windows 3.0, ceea ce au adus ei a fost o viziune noua, diferita, asupra felului in care poti sa-ti desfasori activitatea pe un calculator. Cand au persistat cu Windows 3.1, 95 sau 98, am fost bucurosi ca s-a cladit pe fundatia solida a predecesoarelor. Cand s-au lansat Millenium sau XP ne-am ingrijorat un pic. O data cu Vista ne-am simtit nervosi si am inceput sa prospectam, just in case, piata Linux-ului, iar Windows 7–le il vedem ca pe o reparatie morala cuvenita noua dupa ce am fost trasi pe sfoara, si totusi nu prea indraznim sa speram. Sunt doua probleme aici: prima, ca ne-am plictisit de Microsoft(in definitiv o mare parte din utilizatorii de calculatoare de azi sunt mai tineri decat primul Windows!), si a doua ca Microsoft si-a pierdut pe drum spiritul inovator, undeva in anii in care s-a transformat intr-un mamut cu mii de developeri. Cine i-a luat locul in constiintele noastre? Simplu, Google. Am fost unul din utilizatorii timpurii ai Google Search, insa compania mi-a devenit realmente simpatica in momentul in care a ajuns sa fie opusa, in diverse privinte lui Microsoft. Pe atunci imaginea era una de David infruntandu-l pe Goliat, si era evident pe cine trebuia sa simpatizezi. Astazi lucrurile s-au schimbat foarte mult insa. Google, a carui principala arma a fost viteza schimbarii, a tesut din panza virtuala de paianjen un imperiu de servicii, si daca Microsoft este inca regina desktop-urilor, Google i-a astupat aproape toate caile de iesire pe web, catre ceea ce se numeste cloud-computing. Iar in anul in care ne aflam Microsoft este pe cale sa piarda inca o batalie, cea a browser-elor, unde Firefox-ul, Safari si chiar Chrome musca zilnic din felia de piata a celor din Redmond. Microsoft a fost compania care ne-a demonstra ca un calculator nu este exclusiv o unealta dedicata cercetarii si ca poate fi folosit si la jocuri sau multimedia, iar acum Google vine si ne schimba paradigma, convingandu-ne ca lucrurile de care avem nevoie se afla cu toate online, iar calculatorul nu este decat o poarta catre toate aceste lucruri. Asa ca acum nici nu mai cautam pe web – gugalim. Poftim masura a succesului, cand devii din timpul vietii verb de dictionar!
Intrebarea este: nu am ajuns sa depindem mult prea mult de Google? Ieri o parte din serverele companiei au avut ceva probleme si asta a paralizat sau intarziat in multe parti ale lumii Google Search, Blogspot, YouTube, Gmail, Google Maps. Oameni disperati au vrut sa afle daca si altii au aceeasi problema, insa multi dintre ei, care s-au nascut cu Google-ul in brate, nici nu concepeau sa foloseasca alt serviciu, si au cautat cu Google Search despre “Google blackout” :)) Dupa o vreme s-au mai dezmeticit si au dat buzna pe Twitter sau pe Yahoo Search ca sa afle ce se intampla.
Vrem, nu vrem, o imensa parte a identitatii noastre(caci ce sunt email-urile, lista noastra de corespondenti, documentele noastre salvate online, sau, daca folosim Google Toolbar, practic toate informatiile stocate pe calculator?) se afla in mainile Google. Am inceput, multi dintre noi, sa folosim servicii Google in interes profesional. Ce ne facem data viitoare cand sare o siguranta intr-un centru de servere? Sau ce ne facem daca(timpul pentru o paranoia gen Big Brother) Google foloseste in cine stie ce scop datele noastre? Ne indignam cand citim despre initiative ale tarilor NATO precum Echelon(sistemul care supravegheaza comunicatiile telefonice intre Europa si America, cautand automat, bazat pe cuvinte cheie, amenintari teroriste), dar plutim intr-o dulce nepasare intr-o lume in care Google ne stie si masura de la pantofi. Incotro ne indreptam? Pe cand primul proces antitrust intentat, de data aceasta, lui Google, in vreme ce Microsoft va privi din loja?
Sper sincer ca vreunul dintre noile motoare de cautare, bazate pe limbaj natural sau pe interpretari statistice ale cautarilor sa aiba succes, fiindca deja este mult prea mult Google in vietile noastre!...

7 comentarii:

  1. EU tiam zis sa lasi gugalu' si sa te apuci de pescuit sau macar de culturism.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai uitat crosetatul cu sarma de 14 si imblanzirea tiparilor electrici :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate vrei sa spui "electrostatici" :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu, ma gandeam la tiparii din Amazon, care este apa curgatoare :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Raspuns ca la Romania:
    Sa curga la ei acolo, dom'le!

    RăspundețiȘtergere
  6. http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8139711.stm

    RăspundețiȘtergere