Va amintiti doza de acum cateva saptamani, despre porcii din Romania? Se facuse ca citisem un articol(sau mai degraba titlul lui) in Cotidianul si ma inflamasem ingrozitor. In fine, continuarea o puteti citi in arhiva Dozei.
Ei bine, azi, tot in vreme ce citeam editia online a Cotidianului, am dat peste un articol care mi-a declansat o reactie asemanatoare. Articolul se numeste “Der Spiegel: Romanii, cei mai antisemiti europeni inainte de Al Doilea Razboi Mondial” si este semnat de o oarecare Catalina Mihai. Este o colectie de fapte si afirmatii facute de supravietuitori ai Holocaustului sau de istorici si activisti care l-au cercetat, precum Hannah Arendt sau Raul Hilberg, al carei rezumat ar fi cam acesta: nazistii nu puteau, de unii singuri, sa omoare atat de multi evrei, si in realitate au fost ajutati de guverne sau organizatii din tarile aliate lor si chiar din multe din tarile neutre sau ocupate de germani. In sprijinul afirmatiei din titlu, cateva randuri atribuite lui Hannah Arendt, referitoare la crimele comise de Garda de Fier. Atat.
Bineinteles, dupa ce am terminat de citit articolul, am pornit, fierband, sa citesc comentariile celorlalti cititori. Si de fapt asta m-a calmat, fiindca am reusit sa descopar un lucru nou: majoritatea comentariilor, indignate sau superioare, sustinand teza istoricei sau combatand-o, dovedeau la fel de multa flexibilitate ca patul unei arme. Aparent exista evrei care ar dori scuze publice nu numai din partea nazistilor, ustasilor, legionarilor, ci din partea lumii intregi, intr-un exercitiu de umilinta universal. De cealalta parte, cetateni care, indignati de o asemenea acuzatie adusa Romaniei, uzeaza de cunostinte dobandite... in scoala generala. Simpatizez fara indoiala cu intentia lor, insa incercarea de a combate cu date istorice indesate cu lingurita de sistemul de invatamant al regimului comunist este usor ridicola. Multe am invatat despre istoria poporului roman la scoala(cel mai bun, cel mai viteaz, stanca de latinitate la rascruce de vanturi, ai nostri ca brazii etc), insa pentru a afirma ca stii ceva trebuie sa te bazezi pe nitel mai mult. Un singur exemplu: romanul “Delirul” al lui Marin Preda a fost publicat in anii saptezeci, insa interzis in anii optzeci, pentru ca vorbea pe larg despre zilele rebeliunii legionare in Bucuresti. Revenind la comentarii, dupa cum spuneam, facute mai mult cu inima si mai putin cu ratiunea.
Insa pe cand ma batea gandul sa scriu despre modul in care educatia din copilarie ne influenteaza certitudinile, mi-am zis “hai macar sa vad textul original al articolului din Der Spiegel; chiar o fi atat de transant antiromanesc, sau o fi exagerat madam Mihai, pe principiul traduttore traditore?” Si m-am apucat sa caut pe Internet articolul.
Ghici ce?
Articolul cu pricina nu exista.
Doar daca nu cumva Gugal, pe care l-am cam criticat acum cateva zile, nu s-a hotarat sa-mi joace o festa.
Ce exista? Bucati disparate. Exista un articol din Der Spiegel de acum doua zile cu un supravietuitor al lagarului din Sobibor(pomenit in Cotidianul), care povesteste despre personalul ucrainean al lagarului, care s-a dovedit la fel de nemilos cu prizonierii evrei ca si sefii lor germani(lucru de asemenea evocat in Cotidianul). Exista un alt articol, tot in Der Spiegel, un interviu cu romancierul Edgar Hilsenrath, si el supravietuitor al Holocaustului, in care se pomeneste despre pogromurile si mini-holocausturile din alte tari europene(pomenite de Cotidianul). Istoricul Raul Hilberg nici macar nu poate fi intalnit in paginile lui Spiegel, in schimb o lucrare a unei anume Deborah Lipstadt il mentioneaza in conjunctie cu Hannah Arendt, vorbind despre trimiterea evreilor in lagare de concentrare de catre membrii Garzii de Fier. Lucrarea cu pricina este veche de cativa ani. Iar Der Spiegel, care a publicat acum ani buni un articol senzationalist despre modul in care diverse guverne si tari neaga Holocaustul, si care publica periodic marturii ale supravietuitorilor acestei mari incercari, nu a acoperit recent nici jumatate din temele atribuite lui de Cotidianul.
Pai si atunci ce sa ma fac eu cu indignarea mea sfanta, romaneasca, fandaxia mea de stres, la adresa nenorocitilor de nemti care ne denigreaza tarisoara, atunci cand, de fapt, ei nici nu s-au gandit la asa ceva? Pai sa n-o trimitem undeva, colectiv si traditional, pe madam Catalina Mihai, care, cu sau fara ordine primite de sus, s-a apucat sa compileze un articol senzational din resturi si tangente?!?... Sau sa conchidem filosofic, (aproape) ca stramosii nostri latini: “Manipulare humanum est.”
marți, 19 mai 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Nu ma incadrez in categoria antisemitilor. Ba chiar unii evrei beneficiaza de toata admiratia mea. Insa un singur lucru nu inteleg. In anul 1985 mi-au picat in mana niste carti despre lagarele de concentrare, impreuna cu istoria religiilor si multe alte carti ale lui Eliade, carti care circulau oarecum restrans. Intr-un din ele se facea o statistica pe baza de documente precum si de estimari a evreilor ucisi in lagarele de concentrare, iar rezultatul era ca numarul de evrei morti in lagare era de 4.5 - 5 milioane de evrei. Aici erau inclusi si evreii pe jumatate si pe sfert. Am ramas muta de uimire cand cum vreo 5 ani am constatat ca de fapt numarul lor se inmultea: 6 mil, 7 mil, iar anul trecut au anuntat 8 mil evrei ucisi in lagarele de concentrare. Lucrul asta ma cam deranjeaza pentru ca aceasta umflare a inceput in momentul in care s-a facut un studiu in Marea Britanie de unde a rezultat ca marea majoritate a locuitorilor acestei tari considera ca holocaustul nici nu a avut loc.
RăspundețiȘtergereSi mai ma o dilema. S-a anuntat ca in parcul din spatele PMB vor sa faca un monument al holocaustului. Eu nu sunt de acord cu asta. O sa distruga toata verdeata de acolo, o sa paveze parcul si o sa il asfalteze. Asta ma face antisemita? Nu. Dar altii pot considera... Asa ca sunt sau nu antisemita?
E OK, nu esti antisemita, esti doar anti-prostie, anti-exagerare, anti-bullshit. Chestiunea cu antisemitismul e inca un exemplu de aplicare absurda, pana in panzele albe, a unei idei valide. Ceva gen discriminarea pozitiva din Statele Unite, unde ajungi sa te simti vinovat daca esti alb, tanar, sanatos si straight...
RăspundețiȘtergerepe madam catalina mihai nu o pot banui de manipulare sau de rea credinta. pe tine insa da. pt ca materialul tradus in rezumat in cotidianul exista bine mersi in der spiegel. acuma exista doua posibilitati pentru care nu "l-ai vazut": ori nu te-ai documentat suficient preferand sa arunci cu noroi la intamplare ori te-ai facut ca nu-l vezi.
RăspundețiȘtergerehttp://einestages.spiegel.de/static/topicalbumbackground/4143/handlanger_des_holocaust.html
asta-i linkul la articolul din 18 mai 2099. unde este mentionat si Paul Hilberg, de care tu nu te-ai ciocnit prin paginile spiegel.
@irene: OK, ce pot sa spun in momentul asta este ca pe data de 19-20 mai am cautat pe site-ul Der Spiegel articolul cu pricina si NU l-am gasit. Am suficienta experienta in cautarea pe web ca sa nu dau vina pe neatentia mea; articolul cu pricina chiar exista in momentul de fata, deci pot presupune ca NU exista in momentul in care i-am verificat existenta. Imi pare rau ca s-a intamplat asa, insa la data respectiva ce EXISTA era articolul din Cotidianul si articole din alte zece-douazeci de ziare si fituici romanesti care preluasera articolul DIN COTIDIANUL.
RăspundețiȘtergereAl doilea punct: articolul pe care mi l-ai/l-ati trimis(mersi!) nu se numeste "Romanii, cei mai antisemiti europeni inainte de Al Doilea Razboi Mondial” cum implica "madam" Catalina Mihai, ci pomeneste doar ca Hannah Arendt scrie asta. Mi se pare o deosebire semnificativa, mai ales ca apoi se face trimitere la actiunile Garzii de Fier, si nu la cele ale poporului roman.
Dupa cum ziceam, ma simt sincer incurcat ca macar una din informatiile mele n-a fost corecta, insa nu a fost vorba de rea-credinta, ci de inexistenta fizica a articolului pe site. Imi cer scuze exact in masura in care am gresit!