Stiti despre ce este vorba: pe 28 martie, intre 20:30 si 21:30(pe fiecare fus orar), in multe locuri de pe glob se va stinge tot iluminatul ne-esential. Turnul Eiffel, piramidele, Parthenonul, muzee, institutii guvernamentale, blocul de 25 de etaje in care lucrez eu... McDonalds sustine ca in acea ora va reduce intensitatea becurilor din firmele luminoase in forma de „M”. Exista si reactii de sens contrar: proprietarul unor magazine de inghetata din Philadelphia a decis ca intre 20:30 si 21:30 sa suplimenteze iluminatul in magazinele sale, incercand sa demonstreze absurditatea manifestarii numite „Ora Pamantului”. Fireste, nu ne asteptam de la un vanzator de inghetata sa fie speriat de efectele incalzirii globale!...
Apoi am citit pe niste bloguri romanesti diverse luari de pozitie impotriva Orei Pamantului. Printre argumente – faptul ca nu oamenii mici ci marii mamuti industriali sunt responsabili de incalzirea globala, ca daca universul nu le da lor nimic pe gratis, ei de ce sa dea universului, ca si-asa viata e prea scurta, de ce s-o mai intrerupem cu prostii de genul asta etc etc. Urmeaza bascalie pe seama exaltatilor care se vor aduna in piete sa demonstreze pe intuneric si a asociatiilor care incearca sa ne impuna tot felul de limitari in numele apararii planetei. De ce nu ma surprinde deloc pozitia romanilor? Fiindca ceva ce comunismul auster si pseudo-capitalismul salbatic de dupa au reusit sa inlature aproape in intregime din spiritualitatea romanului este simtul civic, solidaritatea nu cu vecinul sau cu amicul tau, ci cu notiunea abstracta de comunitate, stat, planeta. Sincer, sunt surprins cand intalnesc conceptul(nu simularea lui, care poate fi foarte utila in anumite situatii) la vreun compatriot. Comparatie triviala cu situatia de aici, din Australia: pe mine buna crestere nu ma lasa sa arunc gunoaie pe strada; daca arunc ceva la cosul de gunoi si slam-dunk-ul imi esueaza, ma aplec, culeg obiectul cu pricina si il pun totusi in cos. Insa daca, mergand pe strada, gasesc o hartie aruncata de altcineva, nici nu ma gandesc sa ma ridic si sa o culeg de pe jos, fiindca nu e curtea mea, nu e strada mea, nu e problema mea. Privesc in mine si-mi spun ca sunt parte din comunitatea care beneficiaza de strada cu pricina, insa nimic nu rezoneaza in interior. Ei bine, unul din zece australieni se va apleca si va lua hartia s-o puna la gunoi.
Acum sa revenim la Ora Pamantului. Cine crede ca o astfel de actiune are vreun efect direct in incetinirea incalzirii globale este fara indoiala un naiv, si sunt primul gata sa faca bascalie de o astfel de persoana. Ce ma intriga insa esta faptul ca de la an la an actiunea asta ia amploare, si asta dovedeste ca, pe langa documentarele care explica incalzirea globala, pe langa protestele exaltatilor(am eliminat intentionat ghilimelele), exista un efect difuz care creste gradul de constientizare(awareness-ul) al publicului in legatura cu aceasta problema. Avem o problema, si in nici un caz n-o s-o rezolvam fiind discreti in legatura cu ea. Metodele ma lasa rece, atata vreme cat, in final, ele vor determina schimbari la nivel guvernamental si al politicilor economice. In legatura cu problema incalzirii globale multe perceptii sunt gresite. Exemplu: toata lumea demonizeaza industria. Dar ce te faci ca in Australia, 12 procente din totalul emisiilor de dioxid de carbon sunt produse de – tineti-va bine – ragaitul vacilor? Mai departe – multe companii investesc in momentul de fata bani in tehnologii „verzi”. De ce? Pentru ca e la moda, pentru ca asa capeti o bila alba din partea unor potentiali clienti, pentru ca se ofera reduceri de taxe... Din nou, nu-mi pasa, atata vreme cat se fac progrese in directia corecta.
Eu personal nu voi stinge televizorul sambata seara, si nici nu pot sa va sfatuiesc pe voi sa faceti lucrul asta. Ce va sfatuiesc insa este sa nu uitati ca omenirea, ai carei cetateni sunteti, are o problema, si ca ar fi bine ca toti cei din jurul vostru sa fie constienti de asta. A, si daca treceti prin Philadelphia, abtineti-va , macar sambata asta, sa cumparati inghetata.
vineri, 27 martie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Bestial :-) si de acord cu tine.
RăspundețiȘtergereBai dar ce te faci cu cangurii ? iei cite procente au la incalzirea globala ?
Cit priveste Canada, in general oamenii se roaga de incalzirea globala sa vine.(i guess) :-)
Pai si tu cum ai vrea romanul sa reactioneze? Ca sunt destui care sustin ca ei si-au facut datoria cu varf si indesat fata de planeta nu numai in viata asta, ba inca si vreo 3 viitoare. Ca doar noi, romanii, ne-am stricat vederea la lumanare, am facut reumatism in apartamentele incalzite la 14 grade si am detinut recordul la cat de putina apa iti trebuie ca sa speli o chiuveta de vase. Si in timpul asta, ei, imperialistii se lafaiau cu becuri in toate odaile, in masini in care in care incapea o juma' de cisterna de benzina, ei aveau uscatoare de rufe si masini de spalat vase in vreme ce noi, cu avant comunist ne uscam rufele in rasfatul soarelui de primavara (ce rasfat era cand luam rufele din balcon inghetate scoarta) si le tocam marunt din buze pe cucoanele care nu vroiau sa-si strice manichiura la ligheanul cu vase.
RăspundețiȘtergereChestia asta cu spiritul civic e atat de abstracta, incat nu poate patrunde in romanul obisnuit cu trocul valoric. Planeta e asa de mare, suporta multe, e ca si cum ai perora despre luna bobulet de peruzea, eterna mireasa suava si alte metafore fara substanta. Concret: mie ce-mi iese? De ce sa ma apuc sa curat palieriul din fata apartamentului personal daca vecinul acuza permanent dureri de spate? El poate sta cu mizeria la usa, atunci pot si eu, sa vadem care poate mai mult! De ce sa pun eu hartia la cos cand o suta n-o fac? Ii facem nesimtiti si procedam in curand la fel. Poate rusinea sa fie un raspuns? Ca doar ne civilizam rapid in "vest" avand puterea exemplului. Si, bineinteles, banii economisiti: folosesti becuri ecologice, usuci rufele pe sfoara, stingi lumina cand iesi din camera = mai putini bani cheltuiti. Ca pana la urma totul se reduce la asta. Altfel, e ca si cum un vegetarian mi-ar arata cu lacrimi in ochi cum sufera puiul in scurta lui viata, iar eu, cu copanul in gura, i-as da dreptate. De fapt, cred ca noi, romanii, suntem de acord cu aproape orice presupune efort, atata timp cat munca e facuta de altul.
De-aia e mare Pamantul si ne rabda pe toti :)
Ai si nu ai dreptate Cristina, in sensul ca abstractiunea conceptului de civism este doar prima dificultate(si deloc scuzabila, de pilda, pentru un intelectual). A doua este simpla lipsa a dozei zilnice(sic!) de educatie care sa construiasca acolo, in interiorul fiecaruia, un fundament. In Romania, ca rezultat al capitalismului salbatic actual, ce parinte mai crede suficient in solidaritatea umana, sau in civism, sau in altruism, incat sa le mai si insufle copilului sau?
RăspundețiȘtergereCat despre vegetarienii "de suflet si simtire" (nu ma refer la cei pragmatici, preocupati de sanatatea personala), procedura e simpla, nu trebuie decat sa-i intrebi ce parere au despre suferinta unei cepe sau a unui morcov atunci cand il taiem in lung ca sa-l punem in ciorba :) Ca doar tot ce-i organic are intr-o mai mare sau mai mica masura(masura este irelevanta, dupa cum ne invata inclusiv Biblia) sensibilitate. Too easy!...
Nici n-am afirmat c-ar fi scuzabile lehamitea, indiferenta, egoismul. Dar pot sa inteleg de ce ne comportam asa, asta incercam sa explic. A zis-o cel mai bine unul din Ludovici (parca al 15-lea, ca multi au mai fost): dupa mine potopul. Ce putin era sincer. Eu sunt foarte sceptica in privinta masarilor luate astazi in problema asta. In primul rand pentru ca trebuiau luate ieri si in al doilea rand pentru ca inteleg pe masura ce imbatranesc ca oamenii nu invata din greseli. Istoria e formata dintr-un sir de greseli repetate. Par fatalista, dar parerea mea e ca Pamantul o sa se descurce singur din beleaua ce i-am facut-o. Sunt convinsa ca el va fi aici muuult timp dupa ce noi vom da coltul, caci vom gasi noi un mod de a ne arunca in aer.
RăspundețiȘtergereCat priveste ceapa si morcovul mancat de vegetarian (care musai sa fie si animist) era o poveste la botanica cu pistile si stigmate, dar e tarziu si nu o mai povestesc. Cert e ca pomu/planta face niste roade care sunt destinate rontairii, e rasplata lor pentru ca-i raspandim semintele. Asa ca asta e ok sa consumi, banuiesc ca lucrul asta e valabil si pentru lapte/oua, ca sunt produse si donate de buna voie. Animistul va consuma alune si suc de rosii iarna, niste zmeura vara si va ajuta si pamantului (ca de la asta pornisem) caci nu cred ca-i va face prea multi ani umbra cu dieta asta de vis.
Cristina, cred ca greselile la care te referi sunt aceleasi intr-un sens generic, nu unul practic si concret - altfel istoria omenirii n-ar contine progres, absolut deloc. Da, oamenii fac aceleasi greseli pornite din propriile caractere imperfecte, insa contextul este mereu altul, iar omenirea, ca un tot, continua sa se miste inainte. Eu nu sunt sceptic si cred in forta noastra, ca grup, de a schimba lucrurile in bine, una din conditiile esentiale fiind, desigur, constientizarea problemelor.
RăspundețiȘtergereCa tot ai adus vorba despre animisti, ei cred ca nu numai plantele si animalele, insa si apa, aerul, stancile, ba uneori(curente mai moderne) chiar si cuvintele sau ideile au un suflet. Si nu au nici o problema sa manance un cotlet de vaca cu sos de capere, fiindca - cred ei - sufletul circula liber si se poate oricand reincarna. Vegetarienii sunt o alta poveste, n-au un sistem filosofic in spate, n-au decat un silogism care ii ajuta sa nege realitatea si, uneori, sa simta ca actiunile lor fac lumea un loc mai bun.
Progresul, innovatiile si inventiile sint generate de lene. :-)
RăspundețiȘtergereDeseori! :)
RăspundețiȘtergere