miercuri, 25 martie 2009

De-a puia gaia

Eram prin clasa a zecea cand, publicand o povestire in “Scanteia Tineretului”, am fost bagat in seama de cate cineva si am fost invitat sa particip la un cenaclu literar. Povestirea umoristica pe care o publicasem avea un destul de pronuntat iz de Vlad Musatescu, unul din scriitorii la care nu m-am saturat niciodata, incepand din copilarie si pana in ale “batranetii” valuri de acum, sa revin. Am citit-o in cadrul cenaclului cu ocazia prezentarii mele. Figuri interesate, comentarii politicoase etc(oamenii se simt stanjeniti si in general nu stiu sa reactioneze in preajma precocitatii) La a doua sedinta de cenaclu, invitat fiind sa citesc ceva, am selectat cateva pagini dintr-un roman pe care tocmai il scriam si care, de data aceasta, avea un iz pronuntat de Constantin Chirita. Cand am terminat de citit, omul care ma introdusese in cenaclu, critic literar de oarecare renume, a remarcat ca “faceam pasul de la Vlad Musatescu la Constantin Chirita, ceea ce este un mare progres.” Replica nu m-a amuzat, din doua motive. Unul, ca eram inca de pe-atunci suficient de orgolios incat sa nu apreciez pe cineva vorbind condescendent despre “opera” mea. Apoi, fiindca il iubeam pe Vlad Musatescu si pe al sau detectiv Conan Doi, si nu vedeam vreun motiv pentru care autorul sa fie cantonat in zona literaturii minore. N-am mai mers niciodata la vreo sedinta a cenaclului. Si poate ca asta este si motivul pentru care mi-am ales ingineria drept nevasta si literatura drept amanta.
Chiar este literatura umoristica literatura minora? Si, ca veni vorba, science-fictionul, sau romanul politist? Detest sa-l citez pe Cioran, insa mi se pare ca aici se potriveste bine una dintre cugetarile sale: “La ce bun sa-l frecventam pe Platon, cand un saxofon ne face la fel de bine sa intrezarim o alta lume?” De ce dramele sunt vazute ca niste creatii monumentale, emblematice pentru forta spiritului uman, iar comediile sunt tolerate si trimise condescendent in bratele vulgului? De ce sunt coborarea lui Dante in infern, sau dilema lui Faust, superioare pastiselor lui Cyrano de Bergerac? Daca scopul literaturii este, asa cum il definea Aristotel, acela de a produce starea de catharsis, atunci romanele lui Vlad Musatescu si-au atins tinta, in cazul meu cel putin, la fel de bine ca si cele ale lui Rebreanu. Un punct de vedere elitist ar putea afirma ca este vorba de un anume prag de perceptie: comedia este pentru urechile tuturor(du mechanique plaque sur du vivant), in vreme ce tragedia are nevoie de o cutie de rezonanta in sufletul spectatorului pentru a fi receptata. As raspunde ca este o simplificare barbara, si ca o opera de arta comica te poate face sa razi in atat de multe feluri diferite: apasat, duios, vulgar, subtire, surprins, acru, ironic, rautacios, rasfatat... Tot omul este in centrul atentiei, iar sentimentele omului nu sunt mai mici sau mai mari doar pentru ca sunt vesele sau triste, da domnule Bergson. Un toast deci pentru literatura umoristica!

PS Ma bate gandul sa va lansez o provocare: voi veniti cu o idee de subiect despre care credeti ca nu voi fi in stare sa scriu(stiu si eu, imperecherea la hipopotami sau poate metafizica trestiei de zahar), si eu va voi demonstra ca nu e asa :) Bineinteles, nu ca un obicei, insa din cand in cand, daca aveti vreo idee buna...

6 comentarii:

  1. Bine atunci. Scrie despre stafia lui Terry Pratchett (reprezentand umorul) la un concert al stafiilor Pink Floyd (reprezentantd drama).
    Din public mai pot face parte urmatorii: Cascaval, Shiva, Nelson Mandela si un nasture.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Un toast deci pentru literatura umoristica!"
    Hear, hear!!
    Eu merg si mai departe, vorba lui Farfuridi si zic ca-i mult mai greu sa faci literatura umoristica decat drama. Gandeste-te numai la o sala plina cu oameni pe care trebuie sa-i faci sa rada. Ce spaime cumplite incercam daca, dupa primele propozitii, hai, fraze, nimeni nu rade. Barr. Dar, in registru dramatic vulgarizat e suficient sa aparem fara nici un pic de talent artistic si sa anuntam sec ca a murit Dolanescu (exemplu la moda) si sigur stoarcem niste lacrimi, eventual si cosite smulse. Mare branza sa ne bagam in mocirla trairilor umane, in pestilential si sa-l aratam lumii ca mare descoperire epocala (nu ca vreau sa bagatelizez drama, dar ma indigna elogiile aduse romanului Groapa de exemplu, in vreme ce P.G. Woodhouse, alt exemplu, pluteste in derizoriu chiar si printre conationali). Am citit si drama la viata mea :) dar, zau, astept de la o carte un sentiment de eliberare, de plinatate, nu de apasare si angoase generatoare de cosmaruri. Vreau sa pot sa recitesc o carte de cate ori am chef cu sentimentul ca intru in casa la prieteni dragi si statornici, nu sa raman cu setimentul de Halloween incrucisat cu scream o suta (exagerez, stiu).
    Cat despre literatura politista, genul minor care e bagatelizat si ridiculizat de toti "gagauti si gusatii" nici macar nu ma pornesc ca mai scriu un roman si nu e blogul meu :) Doar am toate cartile Rodicai Ojog Brasoveanu, alta "umorista" fina. Ca sa nu mai vorbesc de George Arion de langa care nu ma mai dadeam dusa (de-asta am venit eu in Australia :) :)
    Destul, cred ca a priceput toata lumea :)
    Sorin, avantaj eu, te cunosc prin intermediul scrierilor tale la Stapanul Belelelor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi, daca tot ai lansat provocarea de a-ti da tema, cand ai chef poti aprofunda problema zmeurei si explicarea incadrarii doleantelor nationale in actualul climat geo-politic:
    "1. redenumirea premiilor Zmeura de Aur, care nu fac decat sa denigreze acest fruct plin de beneficii, in Cactusul de Aur
    2. includerea zmeurei printre cele 7 alimente esentiale pentru organismul omului
    3. culoarea zmeurei sa devina culoarea oficiala a anului 2009"
    (M)Ai vreun comentariu? (eu, admit, am crezut ca-i 1 aprilie).

    Adaugare: Mersi ca ai scris atat de promt despre Vlad Musatescu. Ma apucase un dor de el, asa ca luna asta ii recitisem 2 dintre romane. Inca ma mai surprind zambind.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie imi lipsesc cateva perechi de maini ca sa ilustrez cat de peste mana imi este sa scriu drama. Stilul umoristic in schimb imi vine ca o manusa cu degete. Asta nu inseamna ca scriu la fel de bine ca Douglas Adams, Woodhouse, Robert Asprin, Tom Holt, Piers Anthony sau Jerome K. Jerome. Dar scriu usor, si o fac macar la fel de bine ca Sorin. Aviz lui Cristi care mereu ma acuza de vreo presupusa influenta Pratchettiana :) Adu-ti aminte ca Romulada ne acuza de Pratchetism pe vremea cand scriam la Stapanul si habar n-aveam noi de dumnealui.

    Cred ca nedreptatea cea mai mare care i se face literaturii umoristice este faptul ca e luata drept neserioasa, si inca in sensul cel mai neplacut al cuvantului. La urma urmei, cred ca cele mai bune poante sunt cele serioase. Sunt poantele care te fac sa razi nu pentru ca Bran isi fura o lopata peste ceafa, ci pentru ca brusc intelegi ceva ce pana atunci nu stiai ca poti sa intelegi.

    Cristina, ma bucur sa aflu ca Stapanul a avut de doua ori mai multi cititori decat credeam!

    RăspundețiȘtergere
  5. Din pacate si pentru filme e valabil acelasi lucru. Daca nu e drama, nu ia Oscar.(sau nu imi amintesc de prea multe comedii care sa ia Oscaru.)

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow! Dispare omul cateva ore de pe blog si cand se intoarce gaseste cosul plin de comentarii!...
    Referitor la ceea ce discutam, ar trebui sa mentionez ca exista o exceptie la limita in ce priveste incadrarea literaturii "umoristice": satira sociala si politica. Trebuie sa fie ceva magic, insa in momentul in care satira a atins unul din subiectele astea totul se schimba; literatura devine angajata, militanta, bascalia devine o arma si asa mai departe. Poate pentru ca traim cu speranta desarta ca e mai usor sa schimbi societatea decat omul, cine stie? In orice caz, Eminescu a scris satira politica(in orice caz, de o parte a ei ne place sa pomenim in ziua de azi), Caragiale a facut-o, Shakespeare a facut-o, ceea ce ii confera respectabilitate.
    Aschiuta, as putea sa te contrazic(Annie Hall imi rasare in minte), insa de fapt asta s-a intamplat intotdeauna in cazuri la limita, cand comedia era doar foaia de salata dintr-un sandvis BLT...
    Zmeura, mmm... sa vedem :)

    RăspundețiȘtergere