joi, 9 iulie 2009

Viitor de aur tara noastra are

Stiu ca ati fost ingrijorati, insa nu mai este cazul!... Generatia de aur care tocmai a dat bacul va rezolva toate problemele natiunii, ba si pe cele balcanice, europene si mondiale. De unde stiu asta? Pai din rezultatele la examene: 64% din elevi au luat note intre 8 si 10! Ati auzit de “clopotul lui Gauss”, care descrie distributia unor valori statistice intr-o populatie? Este eronat fara doar si poate, fiindca iata, in Romania, noi folosim “derdelusul lui Andronescu”, producand pe banda rulanta academicieni doctor-ingineri si cu totul exceptional un fierar betonist acolo, un vanzator de aprozar, o femeie de serviciu…
Ca tot pomeniram de doamna ministru, iata ce declara dansa in legatura cu rezultatele: “În judeţele unde procentele de promovare sunt foarte mari vom cere verificarea lucrărilor prin sondaj pentru a vedea dacă se poate vorbi despre exigenţă în materie de organizare sau de o mai bună pregătire a elevilor”. Mi se pare mie, sau cineva isi baga capul in nisip? Nu s-a gandit nimeni la fenomenul, vechi de cand scoala, al copiatului? Daca cumva elevii au copiat la examen, cum in numele cormoranilor albastri ar putea verificarea lucrarilor prin sondaj demonstra ceva?!?...  
Sa lasam gargara. Stim cu totii ca invatamantul romanesc se afla in picaj. Stim ca numarul de medalii olimpice internationale a scazut, stim ca elevii sunt preocupati sa-si filmeze cu telefonul mobil colegii facand sex si ca “eleva porno” este vedeta media, stim ca diverse grupuri de presiune nu sunt multumite cu introducerea religiei ca materie obligatorie de studiu in scoli ci mai incearca si inlocuirea darwinismului cu “designul inteligent”, stim ca intr-o tara in care un fost cioban a devenit miliardar in dolari si un cvasi-analfabet e sef de filiala bucuresteana al celui mai mare partid, insasi ideea de educatie refuza sa convinga, stim ca presedintele Basescu a regretat public inflatia de filosofi si lipsa de tinichigii, si atunci ce asteptam? De ce sa mai pictam pancarte emfatice, ca pe vremea comunismului, spunand ca ne-am depasit planul la toti indicatorii, ca suntem cei mai buni si mai geniali? 
Ce motivatie mai are un copil cu adevarat inteligent si studios, care a luat nota zece pe drept, cand alti cinci din jurul sau au luat si ei aceeasi nota copiind? Cinstea nu este menita sa te arunce in mediocritate; si atunci, la ce bun sa mai fii cinstit? 
Dupa cum se spune, pestele de la cap se impute. Sistemul actual este cuprins de cangrena. Ministri incompetenti, programe stupide, inconsistente, profesori nepregatiti si corupti, parinti care joaca si ei in hora coruptiei, elevi care isi desavarsesc educatia invatand sa fure, sa insele si sa se strecoare prin crapaturile sistemului. In ultimii douazeci de ani s-a facut in invatamant reforma de dragul reformei si niciodata de dragul rezultatelor. Cred ca e momentul sa ii punem in banca a-ntaia, de langa catedra, pe cei care au facut aceasta reforma, si sa le comunicam scurt si ferm, rezultatul : “Domnilor, sunteti cu totii picati.”
Altfel, totul bine.

2 comentarii:

  1. Cred ca Bolintineanu avea un opait cu sticla roz cand a scris poezia. Alta explicatie nu vad, pasamite ea nu exista :)
    Cum poate cineva sa creada in statistica asta optimista cand citim despre niste gafe atat de uriase la examene (numite `perle`) ca ar face sa roseasca si obrazul unui elev de primara!
    Nu le enumar ca mi-e rusine :) dar am vreo doua trei pe care le-am retinut la categoria mai rau de-atat nu se poate :)
    Poezia Sburatorul de Ioan Heliade Radulescu este un omagiu adus aviatorilor romani (vizionar rau nenea Heliade, il face de ras si pe Jules Verne)

    Pescarul din Lostrita s-a inecat pentru ca n-a putut sintetiza oxigenul din apa (prin opozitie toata lumea poate)

    Si preferata mea: comentand Scrisoarea a treia un elev imi deschide ochii cu urmatoarea afirmatie: Batalia cu sultanul a fost dura. Pe dealuri fugeau bucati de spahii si ieniceri, fapt ilustrat in versul: `inspre Dunare o mana` Ho, ho, ho!
    Recunosc cu o mana :) pe cord ca am fost o incapabila absoluta, am confundat verbul cu substantivul si promit ca n-o sa se mai intample :))

    Zi de zi raman uimita de cat de adanc e putul prostiei si imi imaginez ca mai jos nu se poate, dar cred ca-s eu prea optimista.

    RăspundețiȘtergere
  2. Omul e nascut ca sa exploreze... atat inaltimile cat si haurile. Si pe zi ce trece devenim mai performanti in ceea ce facem :P

    RăspundețiȘtergere