luni, 27 iulie 2009

Jurnal de front - pace, pace, intre doua

Hei-hei, cine nu are doi copii sa-si cumpere! Desi, cu mult mai interesant este sa pui impreuna doi copii care nu sunt frati, au amandoi mai putin de trei ani si trebuie sa traiasca in aceeasi casa vreme de vreo doua saptamani… Hai sa zicem ca primul copil are putin peste doi ani si se numeste Iulia, iar copilul numarul doi - sa-i spunem Maxine – are treisprezece luni si tocmai a aterizat din Australia cu putine jucarii in casa copilului numarul unu. Pai sa vedeti ce se intampla:
• Maxine avand putine jucarii si fiind mai micuta, Iulia este rugata sa-i imprumute si ei cateva jucarii. Maxine nu are inca un simt al proprietatii si inhata toate obiectele pe care le gaseste; Iulia are unul foarte dezvoltat, si periodic ii inhata lui Max jucariile din brate strigand “Meine!” (traducere engleza alternativa “My precioussss!”)
• Maxine fiind micuta si ca atare mai cocolosita, Iulia simte un deficit de atentie si supraliciteaza. Daca Max este urcata in carut, Iuliei(desi a cam terminat-o cu vremurile carutului) I se taie brusc picioarele; Max e data jos si lasata sa mearga, Iulia vrea si ea jos si musai s-o tina pe Max de mana. Daca Max primeste paine sa rontaie, ghici ce vrea Iulia. Lui Max i se da o carte, Iulia devine intelectuala convinsa. Zau daca nu e ca-n bancul cu militianul si pestele.
• Parintii celor doi ingerasi planuiesc o excursie de weekend prin centrul Elvetiei. Lucrurile sunt simple; jumatate din drum plange Maxine, cealalta o plange Iulia. Parintii urca si coboara muntele fara sa-si dea prea bine seama pe unde au trecut, in schimb iti raspund fara ezitare daca ii intrebi cate scutece au schimbat. Oare de ce mai incearca?...
Dupa acest exercitiu de imaginatie(!) o rapida incursiune in realitate: nu, inca nu ne-am mutat, fiindca birocratia in Elvetia isi are caile ei laturalnice pe care trebuie sa purcezi inarmat cu rabdare si cu hmm… multi, multi bani. Rabdare si tutun!

3 comentarii:

  1. Ha, ha, ha, va da mana sa radeti de copii :)
    Dar ce sa zic eu care la venerabila mea varsta nu vreau sa impart cratitele cu mama cand vine-n vizita (si doar pentru noi gateste). Sau ma apuca brusc durerea de spate, mana, orice, cand e tata in preajma si poate sa care el sacose. Sau cand mi se pare firesc ca ei sa faca orice pentru mine, iar eu sa dau in schimb numai ce-mi convine. Sau faptul ca nu gasesc nimic gresit la principiul : ce-i al tau e si al meu, iar ce-i al meu e numai al meu, pe care i-l flutur mamei de-o viata in fata ochilor. Well, welcome to the parenthood :)
    Asa ca n-am ce imaginatie sa-mi folosesc, traiesc realitatea egoismului in fiecare clipa :) Sa mai zic ca mi se pare normal ca Iulia nu imparte jucariile? Nici eu n-as da numai ca alalalt e mai mic si mai slab. Asa s-a nascut C.A.P.-ul :))
    Si totusi, birocratia elvetiana n-o ajunge pe cea romaneasca. Astept cu interes continuarea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai, dar de cand ati ajuns acolo imi creati impresia ca duceti un razboi cu toata lumea. Razboi cu casele, razboi cu copii, razboi cu magazinele. Ori sunteti mult prea plini de energie, ori sunteti atat de obositi ca va enerveaza totul :) Chiar si cand vine vorba de a vedea partea frumoasa e ca si cum abia o smulgeti: hai ca nu e chiar asa de rau...

    Am si eu o curiozitate. Imi cer scuze daca intrebarea este prea directa, dar Iulia nu a avut posibilitatea sa se joace cu alti copii pana acum? Cum s-a descurcat in colectivitati?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Cristina: Crede-ma, birocratia elvetiana o bate pe cea romaneasca. Desigur, exista multe persoane care se simt mai bine intr-un sistem in care totul, absolut totul e reglementat.
    @Death: 1.Iulia merge zilnic la gradinita si se impaca bine cu alti copii, insa de data asta este ea gazda si asta schimba tot.
    2.Credeam ca am stabilit de mult ca Elvetia este frumoasa; atata vreme cat nu am o modalitate prea simpla de a pune poze pe blog insa, nu vad rostul de a insista pe latura asta, ci incerc sa va povestesc probleme de natura practica, ca sa va fac sa intelegeti ca paradisul se plateste scump. In multe sensuri Australia este exact opusul Elvetiei, triumful unui sistem relaxat si foarte eficient, iar Romania este pe undeva pe la mijloc( adica nici relaxata nici eficienta :) ) Relitatea este ca ce facem zilele astea este obositor si nu din cale afara de interesant(exceptand excursia de duminica de la munte), asa ca imi permit sa plonjez in zona sistemica.

    RăspundețiȘtergere